IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново рекордна година за зелената енергия във Великобритания

2022 г. е особена за енергетиката - зелената енергия е повече от всякога, но потребителите усещат ръста на цената на изкопаемите горива

08:50 | 30.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 г. 40% от произведената във Великобритания електроенергия са от зелени мощности, сочат данните на Imperial College London, цитирани от Ройтерс. За сравнение - през 2021 година възобновяемите мощности държаха дял от 35% в енергийния микс на страната. Това увеличение е позволило на страната да намали емисиите въглероден диоксид с 2,7 млн. тона през 2022 година.

През последното десетилетие производството на зелена енергия в страната се увеличава четири пъти, като основните източници на енергия са вятърните турбини, соларните панели, биомасата и водните централи.

Разочарованието за тази година обаче е увеличението на дела на изкопаемите горива, които са произвели 42% от електроенергията в страната. Това е най-големият им дял в енергийния микс на Великобритания от 2016 година насам.

В Imperial College London определят 2022 година като "безподобна" по отношение на енергетиката. През тази година зелените централи са предложили повече енергия от всякога, но в същото време обществото е усетило болезнено растящите цени на изкопаемите горива - особено на природния газ. Поскъпването на изкопаемите горива е свързано оснвно с ограничените доставки в резултат от войната, която Русия започна в Украйна.

Заради енергийната криза във Великобритания, както и в много други държави в Европа, беше удължен животът на въглищни централи, за да бъде гарантирана сигурността на доставките през пиковете на зимното потребление. Въпреки това има съществено намаление на зависимостта на Великобритания от въглищата през последните години - през ноември например само 0,7% от производствените енергийни мощности са на въглища, докато през същия месец на 2017 година делът им е 11,3%.

Великобритания някога разчиташе основно на въглищата, а днес има един от най-големите капацитети за зелена енергия в Европа. През периода 2010 - 2019 година страната е успяла да намали емисиите от енергийния сектор с най-бързия темп спрямо водещите световни икономики, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Сигурно. Личи си по това, че все повече британци трябва да избират: да си плащат отоплението или да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още